МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и

...
МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично и
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР е толерирал насилието над протестиращи

" Министерство на вътрешните работи е най-силният орган в държавното управление. Така че, съвсем разумно и напълно обикновено е да играе водеща роля в измененията, които би трябвало да се извършат в нашата страна и са по искане на българските жители. “ Това съобщи в изявление за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

" Тежката задача за противопоставяне на закононарушенията, свързани с упражняването на политическото право на всеки жител да избира и да бъде избиран, е в Министерство на вътрешните работи ", акцентира Рашков.

На въпрос наясно ли са в Министерство на вътрешните работи кои са горещите точки на пазаруване на гласове Рашков увери, че се прави разбор на наличната досега информация.

Относно , в претекстовете за което участва и полицейското принуждение по време на митингите предишното лято, Бойко Рашков разясни, че неговата персонална оценка за случилото се тогава е в качеството му и на експерт, и на жител.

„ И се възмутих, както голям брой други жители – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче след това се оказа, че няма никакво съществено отношение – с бития студент,  и други. И в този момент, когато се промени политическата конюнктура, хората започнаха да припомнят за тези случаи. Защо? Защото към оня миг играеха пинг-понг от Министерство на вътрешните работи към прокуратурата и назад, сякаш правят инспекция на случаите “, изясни той.

Вътрешният министър чака елементи, с цел да се види „ дали фактически е разтакавано във времето осъществяването на инспекция умишлено, до момента в който стартират да отслабват във времето протестите в София и другите огромни градове на страната ". " Вместо със угриженост и отговорност да подходи основният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези дейности на полицейските органи “, акцентира той.

„ В такива конфликти фактически е доста комплицирано, но когато всички виждаме по какъв начин се отделят един или двама младежи встрани, не с цел да се възпрат от някакви хулигански или други дейности, а с цел да се пребият от пердах – това излиза отвън рамките на правата и отговорностите на служителя на Министерство на вътрешните работи. И във връзка с подобен, който позволява подобен ексцес в дейностите си, би трябвало да се вземат същите дисциплинарни ограничения, по този начин както в случай че елементарен български жител посегне на служител на реда, ние ще го осъдим “, посочи Бойко Рашков.

Ще се обяснява въпросът кое постанова в ГДБОП през последните месеци да се вършат всеобщи кадрови разбърквания, уточни още Бойко Рашков.

" Досъдебните производства са лицето на Министерство на вътрешните работи пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може шефът на Националната полиция да не знае какъв брой досъдебни каузи са на произвеждане в неговото ведомство ", добави той.

Рашков съобщи, че някои от ръководителите в Министерство на вътрешните работи са безупречни, а други не могат да му отговорят на обикновени въпроси.   

„ Всички кадрови промени, осъществени в последните месеци и последната година, съм разпоредил да ми бъдат като информация показани и да ги обсъдим в управлението на Министерство на вътрешните работи, защото допускам, че напоследък от държавното управление на Борисов са подхванали дейности, кадрови – аз съм направил досега три такива, те са създали разбърквания и други кадрови промени със стотици. Затова дано доста внимават тези кресльовци, политически, когато вършат изявления неподготвени “, съобщи той.

" Ако се наложи, след деликатен обзор на работата на шефове на районни дирекции на Министерство на вътрешните работи, ще се вземат и решения за тяхната промяна ", посочи вицепремиерът.

„ И това е естествена и рутинна работа, тук не става дума за чистка. /.../ Аз съм уверен, че ще се наложи да сменяме ръководители. Убеден съм в това “, добави той.

Относно , Бойко Рашков разяснява, че са налице данни за напън върху проверяващи инспектори да се изкриви крайния резултат от инспекциите.

„ Този писък, който се подвигна около него, явно е резултат, последица от обстоятелството, че този чиновник е бил доста толериран от предходния министър на вътрешните работи. Той е бил уволнен дисциплинарно преди 3-4 години, пред мен е заповедта за неговото дисциплинарно уволняване. Уволнен е от министър Узунов (по време на предходното служебно държавно управление – бел. ред.) “, сподели оше вицепремиерът. 

„ Това е позорно събитие, следващо, в нашето съвремие – ръководители от висок сан на служби, които по Конституция и закон са призвани да обезпечават националната сигурност на всички български жители, на страната. Сменя се държавно управление, на което те би трябвало да служат, както повелява законът и, както обичам да давам за образец една сентенция: те излязоха в отпуск по време на беритба. Когато би трябвало да приготвяме избори и да дадем убеденост на българските жители, че към този момент няма да има изборни измами, те излязоха в неплатен отпуск “, съобщи Бойко Рашков.

„ ДАНС извършваше закононарушения по отношение на потреблението и използването на специфични разследващи средства. Тези закононарушения бяха толерирани от основния прокурор. Как ще желая, на какво съображение – да работя с такива хора? Онези, които би трябвало да противодействат престъпността, правят закононарушения. И това са потвърдени обстоятелства. Само че те останаха ненаказани с помощта на основния прокурор, който в този момент са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика “, счита Бойко Рашков.

Рашков разясни още, че се среща с доста хора, които „ в тази работа, това управление на ДАНС са провалили като експерти, разгонили са ги “, а същевременно с решаващото присъединяване на предходното държавно управление редица чиновници на ДАНС са „ настанени на работа и в други структури на страната “.

„ Защо някогашният министър-председател желае във всички структури в страната да има представители навръх тази работа? Каква е задачата? По подобен метод се основава един наказателен уред, който доста елементарно може да се употребява от държавното управление на Борисов. И той е употребен, този уред “, уточни служебният вътрешен министър.

Запитан няма ли да има разтърсване за службите поради предприемане на кадрови промени министърът на вътрешните работи беше безапелационен: „ Трябва да се направи всичко допустимо тези служби да се пречистят, в тях да влязат нови хора, които да проработят, подчинявайки се на закона, а не на волята на един или различен. “

Във връзка с дейностите на прокуратурата и на основния прокурор Иван Гешев, Бойко Рашков посочи, че „ Гешев няма да има към този момент опция да счита някои от силите на Министерство на вътрешните работи за подчинени му като основен прокурор “.

„ Такива ръководители на прокуратурата като Цацаров и Гешев на процедура режат клона, на който стои прокуратурата в Република България, тъй като те са склонни да се подчиняват на политическата власт “, означи Рашков. 

В умозаключение вицепремиерът заявява, че за изборите Министерство на вътрешните работи ще вземе доста строги ограничения.

„ Аз ще бодърствам, тъй като това е съществена задача на служебното държавно управление. Аз съм основното настоящо лице и ще направя всичко по силите ми “, увери Бойко Рашков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР